Tuesday, October 12, 2010

~PITAM DAN SOLAT~

bismillahhirrahmanirrahim...

pernahkah anda terfikir bahawa pitam ada kaitan dengan cara kita solat?
sebelum itu, mari kita lihat apakah yang dikatakan pitam.

pitam atau fainting atau dalam bahasa sainsnya, syncope adalah suatu keadaan di mana seseorang tiba2 tidak sedar disebabkan oleh kurangnya aliran darah ke otak. biasanya, degupan jantung yang perlahan menyebabkan tekanan darah rendah dan kemudiannya mengurangkan aliran darah ke otak. kebanyakan kes, pesakit akan sedar kembali dalam beberapa saat atau minit.

jika anda mempunyai tanda2 tersebut, maka, berhati2lah. anda mungkin akan pitam:
 1. kepala terasa ringan
 2. badan terasa panas
 3. penglihatan kabur
 4. berpeluh
 5. terasa berat pada bahagian kaki
 6. kekeliruan
 7. menguap
 8. nausea (terasa mual), kekadang muntah

SEBAB:

pitam selalu berlaku daripada simple, non-medical cause, termasuk berdiri terlalu lama, mengalami emotional distress. ia juga mungkin berlaku hasil daripada masalah kesihatan yang serius contohnya heart disease (kerana kurang darah ke otak), low blood sugar (selalu dikaitkan dengan diabetes), sawan, panic attack.


LANGKAH2 PENCEGAHAN:

 1. elakkan stress, kelaparan
 2. minum air
 3. elakkan berubah posisi secara cepat (terutama dari duduk ke berdiri atau berdiri ke duduk)
 4. tidur dengan kepala di tinggikan sedikit
 5. elakkan berdiri terlalu lama
 6. pakai stokin yang tidak terlalu ketat
 7. jangan pakai baju yang ketat dan sendat (boleh mengurangkan edaran darah ke otak)
 8. pusingkan seluruh badan jika hendak melihat sekeliling
 9. elakkan cafein dan alkohol

adakah anda perasan bahawa untuk mencegah diri daripada pitam, elakkan berubah posisi secara cepat. hal ini sangat related dengan thoma'ninah dalam solat. dalam rukun2 solat, terdapat 'rukuk serta thoma'ninah', 'sujud serta thoma'ninah'... thoma'ninah adalah satu gerakan di mana kita tidak boleh terlalu cepat berubah posisi dalam gerakan2 yang disebutkan. dalam konteks ini, hal ini adalah untuk mengelakkan kita daripada pitam dan pengsan. jika perubahan posisi tidak terlalu cepat, darah akan mudah untuk beredar ke otak. oksigen akan mudah diberikan kpd otak. jika perubahan gerakan terlalu cepat, pitam mudah berlaku!oleh sebab itulah, kita disuruh duduk sebentar ketika selepas sujud untuk berubah gerakan kepada berdiri ketika solat! ALLAH IS THE GREAT, RIGHT?

selain perlunya kita tidak terlalu cepat gerakan dalam sola, kita juga disuruh untu melonggarkan pakaian. hal ini kerana, jika kita memakai pakaian yang ketat dan sendat, darah akan mudah tersekat untuk memberikan oksigen kepada bahagian2 tubuh badan yang lain, terutamanya otak. jika otak xdapat oksigen, dalam konteks ini, pitam juga mudah berlaku!

Allah berfirman dalam surah al-A'raf ayat 26:

"Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. dan pakaian taqwa itulah yang paling baik. yang demikian itulah sebahagian daripada tanda2 kekuasaan Allah, mudah2an mereka selalu ingat."Allah tahu segalanya tentang kita. sebab itulah suruhan itu diturunkan. janganlah kita mengeluh tentang sesuatu arahan dan suruhan Allah... setiap arahan dan suruhan Allah, ada hikmahnya..

hanya manusia yang jahil dan sombong untuk mengikut segala kata2Nya...

wallahu a'lam...


1 comment: