Friday, July 16, 2010

~BAHAYA UV!!!~






BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

last friday adalah first claz utk subjek OPTICS. ana rasa sangat excited coz subjek ni adalah my favourite subject...hu~ i like!!!
tapi, bila bro firdaus memulakan favourite behaviour nyer, iaitu suka point2 orang, hati ini ada sedikit menggelabah. sampaikan bila bro firdaus sebut nama ana, ana terus melatah. tapi, alhamdulillah la tak melatah benda yang mengarut2...hu~ 1 claz gelak...

nak cerita kat sini, pasal apa yang kitorang dapat masa claz tu... oleh kerana tu claz first kitorang, kitorang belajar la segala2 tentang WAVES AND INTRODUCTION TO GEOMETRICAL OPTICS...

sepertimana yang ada dalam silibus,


UV



UV (ultraviolet) light adalah salah satu electromagnetic radiation yang mempunyai wavelength yang lebih pendek daripada visible light tetapi lebih panjang daripada x-ray.




korang pernah terpikir tak, kenapa ia dipanggil ultraviolet?
kerana...dalam banyak2 warna spectrum yang ada kat white light bila light itu ter'refract', warna violet adalah warna yang mempunyai frequency yang paling tinggi.


rajah menunjukkan warna violet adalah warna yang paling pendek/rendah wavelength

dalam equation,




v = f x lambda,
(velocity = frequency x wavelength)
mengatakan bahawa bila frequency tinggi, ia akan mempunyai wavelength yang rendah.

dalam equation lain pula,
E = h x v = h x c/lambda
(energy = h x velocity = h x speed of light in vacuum / wavelength)


so, bila sesuatu radiasi itu mempunyai wavelength yang rendah, energy yang ia ada tinggi.

berbalik kepada UV tadi, UV mempunyai frequency yang tinggi, wavelength yang rendah dan energy yang tinggi!!!
so, that's why la UV sangat berbahaya untuk manusia terutamanya kepada kulit kita.

so,
apa tindakan yang kita boleh ambil???






  1. jaga alam kita supaya lapisan ozon mempunyai masa yang lebih panjang untuk menipis


  2. makan lebih banyak citrus food untuk kulit kita


  3. dan macam2 lagi menda yang kita boleh buat untuk mengurangkan UV daripada terkena kulit kita. boleh la explore more kat wikipedia...!


walaubagaimanapun, UV ni sebenarnyer ada bagusnyer jugak. setiap apa yang Allah ciptakan itu pasti ada hikmah yang tersembunyi...kita lah yang perlu mencari hikmah itu, sebab itulah Allah ciptakan kita mempunyai akal, iaitu untuk berfikir...antara hikmahnyer:





  1. security


  2. forensic investigation


  3. fluorescent lamp


  4. for pest control


  5. air purification


  6. fire detection




walaupun kita yakin dan percaya bahawa Hari Kiamat pasti akan tiba, itu tidak bermakna kita boleh membuat apa sahaja di muka bumi ini termasuk segala aktiviti yang boleh memusnahkan bumi. hal ini kerana, manusia adalah khalifah di muka bumi ini yang telah Allah ciptakan untuk menjaga kemakmuran alam seperti mana yang telah dijelaskan oleh Allah dalam surah Az-Zaariyat:



"tidak Aku ciptakan jin dan manusia selain untuk beribadah kepadaKu"



kalau kita lihat dalam konteks ibadah itu sendiri, sangat luas untuk kita rungkaikan. menjaga alam juga adalah satu ibadah kepada Allah. dari sekecil-kecil perkara contohnyer tidak membuang sampah merata2 sehingga ke sebesar-besar perkara seperti menjaga keamanan sejagat...


OLEH ITU... BELAJARLAH DARIPADA ALAM!!!



1 comment:

  1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, SILA GOOGLE TAJUK-TAJUK SEPERTI DI BAWAH INI:-

    (a) SIFAT 20 - http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
    (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
    (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
    (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
    (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
    (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
    (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
    (h) TAJUK KHAS - BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA ASWJ

    FAKEH KHALIFAH SAKA

    ReplyDelete