Tuesday, August 18, 2009

~ADA APA DENGAN H1N1?~

Assalamualaikum...

apa berita paling sensasi sekarang ni???

ana rasa anak saudara ana yang lagi 3 bulan nak cukup 2 tahun pun tahu.H1N1!!!
apa yang kita tahu tentang penyakit yang semakin menjadi2 ni?
  1. kalau hadapi simptom selesema, batuk, demam sukar untuk bernafas, pening kepala, sakit tekak anda mungkin menghidap H1N1
  2. minum air susu & buah
  3. makan makanan yang dibuat dari buah kerana pihak Hospital Sultanah Aminah Johor telah menjalankan kajian bahawa minuman segar mampu membersihkan atom2 H1N1
kalau kita lihat, penyakit ni berasal dari Amerika Syarikat. sebarang kemungkinan boleh berlaku tentang bagaimana penyakit ini boleh wujud di muka bumi ini, siapakah dalangnya & bagaimana ia boleh tersebar dengan begitu pantas!

tetapi kita sebagai hambaNya hanya mampu redha dengan apa yang telah berlaku...
mungkin ada hikmah disebaliknya...Wallahua'lam...

apa yang ana nak cuba sampaikan di sini, sejauh mana usaha kita sebagai seorang muslim bergerak meneruskan perjuangan kita menegakkan agama kebenaran ni???

adakah usaha kita untuk menjauhi diri kita dari penyakit ini setimpal dengan usaha kita mendekatkan diri kepada Allah???

adakah kita telah bersusah-payah mengelakkan diri daripada penyakit ini sehingga kita mencari pendekatan untuk hanya berdiam diri berpeluk tubuh daripada menjalankan amanah Allah daripada terus menegakkan amar ma'ruf nahi munkar???

sebanyak mana usaha yang telah kita laburkan kepada Allah untuk mencegah segala virus maksiat yang telah bernanah di hati masyarakat terutamanya remaja???

sama2 kita fikirkan...

No comments:

Post a Comment