Thursday, March 3, 2011

~PHONE DAN NIKMAT~

bismillahirrahmanirrahim...

ingin berkongsi satu kisah realiti...

pada suatu malam~
kak XX: jannah, boleh tolong ambil akak kat terminal tak?dalam pukul 9mlm. akak baru balik dari rumah ni,...
jannah: bole2, insyaAllah...tunggu kat depan alamoda ea...

setibanya di terminal~
kak XX: jannah, phone akak kena curi...
jannah: astaghfirullah...kat mana?
kak XX: tadi, masa akak tengah solat...akak letak beg kat belakang, sandarkan kat dinding, phone tu letak kat kocek tepi beg, lepas solat je, dah hilang. dah la phone tu baru beli...
jannah: xpe2, nanti saya try call phone akak. (bila saya call, tak dapat...). tak dapat la kak...takde rezeki la tu...nanti esok kita gi celcom center,..
kak XX: terima kasih...

setibanya di UIA~
jannah: saya nak tanya, kenapa akak nampak tenang je ea? padahal tengah hilang phone, akak nampak senang je nak redha dengan kehilangan phone tu...
kak XX: yela, tak semestinya semua barang kita sekarang ni adalah hak kita, mungkin ada hak orang lain juga,..sebab tu la kita diwajibkan membayar zakat dan disunatkan bersedekah...
tapi,..akak rasa akak tahu kenapa phone akak hilang...
jannah: kenapa?
kak XX: akak rasa, sebab akak dah lama tak call mak akak...sebab tu la Allah nak tarik nikmat phone tu...akak dah kufur nikmat yang Allah bagi kat akak...akak tak jalankan tanggungjawab akak sebagai seorang pengguna phone terhadap parents akak...salah satu kegunaan phone tu adalah untuk kita call parents kita, tanya kesihatan dan keperluan mereka, curahkan kasih sayang kita kepada mereka...
jannah: Allahu Akbar...besar sungguh peringatan Allah kepada hambaNya...peringatan yang direct tapi kekadang kita lihat ia hanya sekadar kecuaian kita dan kesalahan orang lain...kekadang jika kita terhilang barang, kita akan terus salahkan orang yang melakukan perbuatan itu, tanpa nilai semula diri kita, adakah itu semua berpunca daripada salah kita sendiri...

jadi,
sama2lah kita renungi dan muhasabah semula setiap perkara dan ujian yang berlaku kepada kita...mungkin itu adalah tarbiyyah Allah kepada kita untuk kita ingat terhadap kewajipan dan larangan Allah...

2 comments:

  1. sama2, apa sahaja lah yang sy berikan,..hanya sekadar perkongsian...

    ReplyDelete